Gde i kako uraditi atest za plin?

Gde i kako uraditi atest za plin?

U Srbiji ne postoji spisak servisera koji se bave ugradnjom uredjaja za plin, tako da tim poslom može da se bavi svako – možete ga cak i sami ugraditi, a važno je samo da prodje pregled u ovlašcenoj ustanovi.
Drugim recima, ne postoje ovlašceni serviseri za ugradnju, jer ne postoji ni institucija koja bi takvo ovlašcenje izdala. Pritom ne treba mešati servise koji imaju ugovore sa prodavcima automobila, prema kojem se nakon ugradnje kod njih ne gubi garancija na novo vozilo.
Vec dugo je u pripremi zakon za regulisanje ove oblasti, ali do tada ce Dunavom sigurno proteci još mnogo vode.
Pre svega, teško cete dobiti atest (žargonski receno, pravi naziv je uverenje o tehnickoj ispravnosti) ukoliko ne posedujete atest (sertifikat) rezervoara i isparivaca.
U servisu u kojem je izvršena ugradnja uzimate pomenute sertifikate za isparivac i rezervoar, gde mora da piše i po kojem standardu je atestiran rezervoar – EU ili JUS. Potom idete na vanredni tehnicki pregled i prijavljujete da je u vozilo ugradjen uredjaj za gas. Dobicete registracioni list sa upisanom napomenom o ugradnji, a sa njim odlazite u SUP gde je vozilo registrovano (u Beogradu samo u Ljermontovoj) kako biste dobili uput (rešenje) za proveru ispravnosti u nekoj od ovlašcenih ustanova:

- Centar za motorna vozila AMSS u Beogradu, Ruzveltova 19-21; 011/3331-290, 011/3227-221
- AMK Petar Rincic u Nišu, Marka Oreškovica 15, 018/511-695
- AMK Magnet u Somboru, Veljka Petrovica 16; 025/22-722
- Centar za motorna vozila u Vinci; 011/2458-222, 064/850-50-52
- Mašinski fakultet u Beogradu, Kraljice Marije16; 011/3370-760
- Mašinski fakultet u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14; 018/588-208
- Mašinski fakultet u Kragujevcu, Sestre Janjic 6; 034/335-990
- Fakultet tehnickih nauka u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovica 6; 021/635-0122

Atest za plin se može dobiti i u nekim servisima za ugradnju, koje nekoliko puta mesecno obilaze ekipe Auto-moto saveza Srbije.
Nakon završene provere dobijate atest i karton, te se sa njima vracate na tehnicki pregled. Tu se popunjava i overava registracioni list, a zatim ponovo idete u SUP po novu saobracajnu dozvolu – u nju se, pored podatka o ugradjenom TNG uredjaju, upisuje i nova masa vozila.
Atest važi deset godina, ali nemojte zaboraviti da on prestaje da važi ukoliko se ugradi novi isparivac ili rezervoar.
Mnogi vozaci odlažu vadjenje atesta i cekaju redovno produženje registracije kako bi uštedeli – tako, pored svoje bezbednosti, rizikuju i placanje kazne ukoliko ih uhvati policija. Kazna, inace, nije narocito velika – 2.000 dinara.
Plin ili gas
Tecni naftni gas se u svakodnevnom govoru razlicito naziva: tecni naftni gas ili TNG, liquid petrol gas ili LPG, plin, auto-gas, butan, propan-butan.

Izvor: Auto Vesti

4 komentara na “Gde i kako uraditi atest za plin?”

  1. Da jeste